jueves, 9 de abril de 2009

CEIP Vila Olímpica: alumnes que aprenen molt anglès a la pública, pagant-ho tots i sense poder-hi portar els nostres fills

Fa un parell de dies, a La Vanguardia, llegia un article en què per enèsima vegada es lloava l'experiència d'immersió lingüística en llengua anglesa que es duu a terme al CEIP Vila Olímpica des de fa uns anys. En aquella escola pública, ubicada en el barri de la Vila Olímpica de Barcelona, fa molts cursos que es va endegar un programa pilot d'immersió progressiva en llengua anglesa, de manera que els alumnes, a edat molt primerenca, comencen a assumir una bona competència en llengua anglesa, bàsicament mitjançant la impartició de les classes de matèries curriculars (matemàtiques, ciències,...) en anglès.

Aquesta experiència, que és molt lloable per altra banda si no fós pel que seguidament diré, no ens ha de deixar indiferents als que som pares i, una o més vegades, hem hagut de patir, i força, per saber quina seria l'escola que els "tocaria" als nostres fills en la loteria del repartiment de places d'escolarització.

L'actual sistema escolar que sotmet a tots els nens a un sorteig per accedir a una plaça escolar sufragada amb fons públics, impedeix, com és ben sabut, l'exercici del dret dels pares a escollir l'escola on volen que estudiïn els seus fills. I això sense cap diferència de si es tracta d'una escola pública (totalment sostinguda amb fons públics) o d'una privada concertada (sostinguda parcialment amb fons públics). Es podria aquí encetar una reflexió al voltant de si aquesta aplicació igualitària i sense modulació garanteix efectivament un tracte igual per a tothom, però aquesta és una discusió més profunda que podria ocupar moltes i moltes ratlles. Només per fer un apunt, però, jo sóc dels que crec que un sistema de "xec escolar" seria millor.

La qüestió concreta que aquí vull fer palesa, però, se centra en el cas del CEIP Vila Olímpica: un centre públic, ubicat en un barri amb una poder adquisitiu mitjà genys menyspreable, on és públicament sabut que molta gent ha vingut fent tradicionalment dubtosos empadronaments per tal de poder inscriure els seus fills en aquest centre escolar, i en el qual els alumnes de sisè de primària acaben els seus estudis amb un nivell de llengua anglesa molt per sobre dels de la resta d'alumnes de centres públics i concertats de tota Catalunya.

Això darrer estaria molt bé si aquesta immersió lingüística es dugués a terme en tots i cadascun dels centres sostinguts amb fons públics i sotmesos a la "loteria de l'assignació de places", que no és el cas ni, dissortadament, crec que ho sigui durant molts anys, o, en tot cas, si el CEIP Vila Olímpica no tingués restringida la matriculació a una zona determinada, és a dir, que en aquest centre no s'apliquessin les normes de matriculació que s'apliquen en la resta de centres públics o concertats. D'aquesta manera, i ja que no tindrem programes d'immersió lingüística en tots els centres, almenys tothom hauria de tenir la possibilitat de demanar l'escolarització dels seus fills en aquest centre i, aleshores sí, per rigurós sorteig, assignar les places del mateix a aquells a qui la sort pura els somrigui, i no pas només als que tenen la sort de viure o fer veure que viuen dins la zona d'escolarització del centre.

Mentretant, penso que no només som davant d'un lloable programa escolar d'immersió en llengua anglesa, sino que assistim una vulneració frontal i palmària del principi d'igualtat que recull l'article 14 de la Constitució.

Això sí, ho paguem tots plegats.




1 comentarios:

A las 11/1/10 , Anonymous Anónimo ha dicho...

Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

 

Publicar un comentario

Suscribirse a Enviar comentarios [Atom]

<< Inicio